TEGENSCHEREN
Nu is het de beurt aan het tegenscheren. We gaan resoluut voor een onwaarschijnlijk glad resultaat! Je kan een resultaat bereiken dat alle andere soorten scheermessen in de schaduw laat. De allerlaatste stoppels moeten verdwijnen. Wanneer je het uitscheren onder de knie krijgt voel je het grote voordeel van het scheren met een open scheermes: het geeft een geweldig gevoel en je kan de wereld aan!
Vasthouden van het scheermes
Bij het tegenscheren houden we ons mes vast op een hele andere manier dan bij het meescheren. Grijp het scheermes met duim, wijs- en middelvinger aan de zijkanten van de hals lichtjes vast. Het scheermes moet een zekere bewegingsvrijheid behouden en losjes in de hand liggen.
- Het inzepen gebeurt vooral heel nat.
Breng wat van het overgebleven schuim (verdund met water) met de kwast aan als glijlaag voor het scheermes. Dit lichte inzepen moet snel gebeuren want de lichte schuimlaag droogt vlug. Je scheermes nat maken helpt ook om vloeiende “tegenscheer” bewegingen over de huid te maken. Doop je scheermes in warm water. Zorg ervoor dat de snede niet met de kom in aanraking komt. - Het scheermes moet losjes in de hand genomen worden.
Hou het scheermes niet te stevig vast zodat het wat speling heeft tussen uw vingers. Op die manier kan je vederlichte haaltjes maken. - Scheer met kleine haaltjes.
Het uitscheren gebeurt in kleine zachte haaltjes van hooguit enkele centimeters. - Het uitscheren gebeurt vanuit de pols.
Veel mensen hebben in de beginfase de neiging de scheerbeweging van het uitscheren vanuit de arm te leiden. Je zal merken dat wanneer je meer vanuit de pols werkt het uitscheren makkelijk zal worden. - Gebruik een klein stukje van het lemmet.
Net zoals bij het meescheren moet je met een klein stukje van het lemmet scheren. - Begin op een geschikt stukje.
Begin in de omgeving van de adamsappel en ga opwaarts naar de kin toe. Op die manier heb je onder het mes een reeds schuimvrije strook om flink te kunnen aanspannen. In verscheidene naast elkaar liggende banen scheert men opwaarts met lichte strookjes. - Het aanspannen is ook belangrijk bij het uitscheren.
Ook bij het tegenscheren moet je de huid zeer strak aanspannen. Je spant altijd vlak achter het mes aan. - Let op de hoek die het lemmet maakt met uw huid.
Hou de hoek die het scheermes maakt tegenover je huid zeer klein: amper ietsje meer dan helemaal plat tegen de huid. - Het uitscheren gebeurt in een andere richting dan het meescheren.
In tegenstelling tot het meescheren wordt bij het uitscheren tegen de groeirichting van de baardharen geschoren. “Tegen de groeirichting” in moet je niet letterlijk interpreteren. Soms kan je beter een andere richting kiezen dan die je gebruikte bij het meescheren.
Oefen in het begin bij het tegenscheren enkel op de wangen. Op deze plaats kan vlug een geweldig resultaat bereiken. Dat geeft moed. Gaandeweg kan je moeilijkere gedeeltes aanpakken. Door met je vingertoppen te voelen kan je controleren of het tegenscheren succesvol was. Daar waar nog stoppels gevoeld worden moet men er nog even over gaan. Gebruik je oren: wanneer je geen krakende stoppels meer hoort, dan zijn ze verdwenen. Indien u het scheermes stroef aanvoelt bij het opscheren dan bent je zeker te droog bezig. Maak met water en schuim je huid telkens weer flink nat.
Het kan het zijn dat je huid gevoelig reageert. Het uitscheren geeft dan een branderig gevoel. Misschien zet je wel teveel druk of duurt het te lang? Ook te droog tegenscheren kan de oorzaak zijn. Bij het tegenscheren moeten de bewegingen met het scheermes kort, vloeiend en zacht gebeuren. Experimenteer zelf met de richting waarin je uitscheert. Naar de neus toe scheren doe je liever niet. Bij het tegenscheren kan je een iets andere richting nemen dan bij het meescheren.
Hou ook bij het tegenscheren de tijd in de gaten. Het is niet de bedoeling dat u een kwartier gaat tegenscheren. Slecht voor je zenuwen. Enkele minuten zouden moeten volstaan. Wees niet teleurgesteld als je na het scheren merkt dat je toch nog enkele haren voelt. Perfectie is niet van deze wereld. Volgende keer beter!
volgende pagina